Skaffa rätt gängtapp med denna guide!

Vilket gängverktyg ska man använda?

Behöver du göra invändiga eller utvändiga hål på olika material både hårda metaller som mjukare plaster? Isåfall så är det en smart ide att använda sig av gängverktyg. Det kan dock vara svårt att veta vilket verktyg som man bör använda då verktygen skiljer sig åt beroende på om man ska göra invändiga eller utvändiga hål, samt vilka tillägg man isåfall också behöver använda.

Generellt sett så använder man sig av gängtapp när det kommer till att göra invändiga hål och gängfräsar bör med fördel användas om det istället är utvändiga hål som man eftersträvar. Även faktorer som vilken håldiameter är enormt viktigt att hålla koll på för att få ditt hål så perfekt som möjligt.


Räkna ut håldiameter


För att räkna ut vilken håldiameter man behöver så använder man sig av gängans diameter och helt enkelt tar bort stigningen., där har du ditt svar på vilken håldiameter du ska använda dig av för att kunna göra det hål som du själv vill. Det finns gängor från M2 på det lägsta och gängor på M52 som det maximala. Även stigningen på gängtapp skiljer sig ibland markant åt beroende på hur stort och brett hål du planerar att borra, där en millimeter på 0,4 är det lägsta i spannet för stigningar och som går upp till maximalt 5 millimeter.

Typer av gängtappar

Generellt kan man då säga att det finns tre olika typer av gängtapp. Dessa är då:

  • Handgängtapp
  • Maskingängtapp
  • Synkrotapp

Handgängtapp har förhållandevis raka gängor och har en bra styrning för maskiner med lägre hastighet eller som handverktyg.
Maskingängtapp har istället en mix och blandning av styrning och excentrisk släppning som fungerar både till konventionell samt synkroniserad gängning.
Synkrotapp har ingen styrning utan har endast en excentrisk släppning. Detta fungerar då utmärkt till hårda och besvärliga material.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *